Nizeyimana wordt gezien als een van de architecten van de genocide te Rwanda in 1994. Hij wordt ervan verdacht de moord op duizenden Tutsi's te hebben georganiseerd, onder wie de moord op ex-koningin Rosalie Gicanda (80). Ze was de weduwe van koning Mutara III, die in 1959 kort voor de onafhankelijkheid van het land stierf.
Volgens de politie was Nizeyimana onderweg van de Democratische Republiek Congo naar Kenia toen hij werd gearresteerd. Hij had valse identiteitspapieren bij zich toen hij in de Oegandese hoofdstad Kampala werd aangehouden.
Rwanda-Tribunaal
De voormalige legerkapitein is vervolgens op het vliegtuig naar Tanzania gezet. In Arusha is het Rwanda-Tribunaal gevestigd waar verdachten van de slachtingen terecht moeten staan voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.
Het Tribunaal wil de arrestatie niet bevestigen. Een woordvoerder noemde Nizeyimana echter wel een van de belangrijkste verdachten van de genocide. De Verenigde Staten hadden een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor zijn aanhouding.
Butare
Kapitein Nizeyimana was zeer actief in de vroegere prefectuur Butare. Getuigen verklaarden dat hij de genocide in de Zuid-Rwandese prefectuur stuurde en plande. Butare bleef relatief gespaard in het begin van de genocide, omdat de prefect een Tutsi was. Eenmaal die laatste aan de kant werd geschoven, laaide het geweld op.
Het Brusselse hof van assisen ( volksrechtbank) berechtte in 2001 vier lieden die betrokken waren bij de genocide in Butare. Tijdens de debatten viel de naam van Nizeyimana herhaaldelijk. Hij zou contacten hebben gehad met twee van de beschuldigden, die later werden veroordeeld.
Tijdens de genocide in 1994 doodden Hutu-milities in nog geen honderd dagen tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's.
Bron: BBC News
0 reacties:
Een reactie posten