Experimenteel aidsvaccin weinig effectief



Uit resultaten van de eerste succesvolle test ooit met een experimenteel aidsvaccin blijkt dat het effect van de inenting slechts marginaal is en dat de bescherming tegen besmetting met het hiv-virus in de loop der tijd afneemt. De resultaten van de test zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.

Vorige maand zeiden wetenschappers dat onderzoek onder zestienduizend vrijwilligers in Thailand had aangetoond dat een combinatie van twee aidsvaccins het risico op hiv-besmetting met 31 procent deed afnemen. Die resultaten bleken al te rooskleurig, maar toch zijn wetenschappers verheugd met de resultaten omdat het onderzoek als basis kan dienen voor de productie van een nieuw en effectiever vaccin.

Het onderzoek lijkt aan te tonen dat het experimentele vaccin bescherming biedt, maar te weinig vrijwilligers waren met hiv besmet geraakt om daarvoor harde bewijzen te leveren. Van de deelnemers raakten 125 mensen besmet, tien keer minder dan in eerder onderzoek naar hiv-vaccins.

Van de vrijwilligers kreeg de helft een behandeling met het vaccin, de andere helft kreeg een placebo. Daarna werden ze drie jaar gevolgd. Uiteindelijk bleek de groep die met een placebo was behandeld 31 procent meer besmette gevallen te bevatten dan de vaccingroep. Daarnaast leek het vaccin tweemaal zo effectief onder hen die weinig risico op besmetting lopen dan onder mensen die drugsnaalden delen, geslachtelijk verkeer met prostituees hebben of anderszins risicovol gedrag vertonen.

0 reacties:

Een reactie posten