Zuidpool ooit tropisch warm geweest


Ook in de kou kan deze pinguin heerlijk van het zonnetje genieten

 Op de Zuidpool was het vijftig miljoen jaar geleden tropisch warm. 

Dat concluderen de Universiteit Utrecht, het Koninklijk Instituut voor Zeeonderzoek en de University of California in een onderzoek. De resultaten worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Nature.


Het zeewater rond Antarctica lag volgens de onderzoekers destijds boven de 30 graden celcius. Voor het onderzoek werd diep geboord in de zee ten oosten van Tasmanië. Dat gebied lag tussen 65 miljoen en 35 miljoen jaar geleden tegen Antarctica aan.

Door de boringen kwam grond aan de oppervlakte die zo'n vijftig miljoen jaar geleden de bodem van de oceaan vormde. De wetenschappers konden uit fossielen in de grond afleiden hoe warm het water destijds was. Sommige levensvormen overleven alleen bij hogere temperaturen.

Eerder toonden de onderzoekers al aan dat het zeewater rond de Noordpool destijds zo'n 24 graden celcius was. Van de Zuidpool was het echter nog niet bekend.

Door te berekenen hoe de temperatuur in het verleden verliep, hopen de onderzoekers te kunnen voorspellen wat de temperatuur in de toekomst wordt. Zo'n vijftig miljoen jaar geleden was de aarde op zijn warmst. Daarna koelde de planeet af met een dieptepunt 33 miljoen jaar geleden. Met die afkoeling werd het verschil tussen de polen en de evenaar ook steeds groter.

Doordat nu veel koolstofdioxide in de atmosfeer is verspreid, kan de temperatuur volgens de onderzoekers tot veel hogere waarden oplopen dan wat tot nu toe aan de hand van temperaturen uit het verleden werd voorspeld.

0 reacties:

Een reactie posten