Noordpool over twintig jaar helemaal ijsvrij


Het ijs op de Noordpool smelt de komende tien jaar zo snel dat de pool over
 twintig jaar ijsvrij is in de zomer.

Peter Wadhams, oceanoloog aan de universiteit van Cambridge, boorde 1.500 gaten in de ijslaag op de Noordpool tijdens een 450 kilometer lange trektocht. Daaruit bleek dat het merendeel van de ijsschotsen bestaat uit ijs dat gemiddeld slechts 1,8 meter dik is. Dat ijs is in één winter gevormd en daarom kwetsbaar. De kans is groot dat het in de zomer weer smelt.





Dat het poolijs wegsmelt, wordt toegeschreven aan de opwarming van de aarde, maar Wadhams zegt dat de opwarming niet de enige oorzaak is. Recente veranderingen in het windpatroon op de Noordpool zijn ook mee verantwoordelijk.




Wadhams waarschuwt ook voor mogelijke nadelen op lange termijn. Het verlies van het Noordpoolijs kan wel een versnelde opwarming van de aarde veroorzaken, een verandering van de circulatiepatronen van zeewater en de atmosfeer tot gevolg hebben, en onbekende gevolgen hebben op ecosystemen door verzuring van het water.
                            zie afb. 5




Een ander effect is dat de aarde er vanuit de ruimte heel anders uit zal komen te zien. In plaats van het witte noorden dat onze planeet nu kenmerkt, zal de top blauw worden.

afb. 5



0 reacties:

Een reactie posten