Arnhem
In aanwezigheid van Britse veteranen is maandag in Arnhem het startsein gegeven voor de komende herdenkingen van operatie Market Garden en de Slag om Arnhem in september 1944.
Voor het provinciehuis werden vlaggen gehesen van de Britse Eerste Airbornedivisie die de Rijnbrug moest veroveren.
Na negen dagen van felle gevechten moeten de Britten bij de brug de strijd staken. De brug werd in 1978 vernoemd naar John Frost, de commandant van de kleine Britse strijdmacht bij de brug.
Operation Market Garden
De bevrijding van Nederland begon eigenlijk al met de landing in Normandië op 6 juni 1944. Deze landing was het begin van de bevrijding van West-Europa.
Op 12 september 1944 trokken dan ook de eerste Amerikaanse soldaten Zuid-Limburg binnen en werden de eerste Nederlandse gemeenten bevrijd.
Op 17 september 1944 werd vervolgens gestart met Operatie Market Garden.
Het plan was om in één keer de grote rivieren over te steken en zo Duitsland binnen te trekken. Nederland zou dan ook meteen bevrijd worden. De operatie eindigde op 24 september 1944 met een overwinning van de Duitsers bij de slag om Arnhem.
In de herfst van 1944 werd het resterende deel van Nederland beneden de rivieren bevrijd. Het noordelijke deel van Nederland werd pas in de lente van 1945 bevrijd, na de bekende hongerwinter.
Door het mislukken van Market Garden duurde de Tweede Wereldoorlog in Europa een half jaar langer dan als de operatie geslaagd zou zijn.
De operatie had veel militaire middelen gekost en de geallieerde opmars kwam vrijwel tot stilstand. Dit gaf de Duitsers de gelegenheid om het Ardennenoffensief voor te bereiden waar de geallieerden hun handen vol aan hadden. Doordat het mislukken van de operatie Market Garden samenviel met de Spoorwegstaking leed het westen van Nederland zwaar onder de hongerwinter.
Hieronder een overzicht van de geplande activiteiten
Donderdag 17 september 2009
09.00 uur Airborne Monument, bij de Naald te Oosterbeek, kranslegging. Organisatie: Gemeente Renkum.
19.00 uur Airborne Monument, Bennekomseweg, Heelsum, kranslegging.
20.00 uur St. Walburgis basiliek in Arnhem, lezing over Vrede en Verzoening door ds. Bert Kuipers. De muziek wordt verzorgd door een delegatie van de Arnhem Band. Oud Arnhemmer en voorzitter van de Stichting Slag om Arnhem Piet van Leeuwen vertelt een persoonlijk relaas. Informatie: www.rkdewijngaard.nl
20.30 Speciale filmvoorstelling met primières van 'Onvoltooid verleden' en Verdediging van de Ginkelse Heide'. Locatie: muziekluifel achter het Airborne Museum 'Hartenstein'.
Vrijdag 18 september 2009
09.00 uur Monument provincie Gelderland, naast Airborne Museum, Oosterbeek, bloemlegging.
19.00 uur Airborne Monument, Airborneplein, Arnhem, herdenking en kranslegging.
20.00 uur Stadhuishal Arnhem, ontmoetingsbijeenkomst voor veteranen, gastgezinnen en genodigden met medewerking van de West Arnhemsche Muziekvereeniging.
20.30 Speciale filmvoorstelling met primières van 'Onvoltooid verleden' en Verdediging van de Ginkelse Heide'. Locatie: muziekluifel achter het Airborne Museum 'Hartenstein'.
Zaterdag 19 september 2009
13.30 uur Boltweg, Driel, Luchtlanding Poolse en Nederlandse parachutisten.
15.00 uur Polen Monument, Polenplein-Plac Polski, Driel, herdenking en kranslegging.
17.00 uur Engineers Monument, Drielse Rijndijk, Arnhem/Driel, kranslegging.
19.00 uur Voorprogramma speciale Taptoe voor toeristen, inwoners en veteranen.
20.00 uur Hoofdprogramma speciale Taptoe voor toeristen, inwoners en veteranen.
Raadhuisplein, Oosterbeek. Stichting Taptoe Oosterbeek. Zie www.taptoe-oosterbeek.com
Zondag 20 september 2009
09.00 uur Dienst in de Oude Kerk, Benedendorpsweg, Oosterbeek.
11.00 uur Airborne Begraafplaats, Oosterbeek, officiële herdenkingsdienst en bloemlegging door kinderen uit de betrokken gemeenten. Airborne Forces Security Fund.
14.00 uur Airborne museum Hartenstein, Oosterbeek, officiële heropening voor publiek en genodigden.
16.00 uur Air Despatch Monument, Van Limburg Stirumweg (200 m voorbij Airborne Begraafplaats), Oosterbeek, kranslegging.
Wedstrijd Vitesse- RKC Waalwijk in het teken van Airborne-herdenking
De competitiewedstrijd Vitesse- RKC Waalwijk staat zaterdag 19 september in het teken van de 65ste Airborne-herdenking. De 140 veteranen, die ten tijde van de Airborne-herdenking in Arnhem en omstreken verblijven, krijgen in Gelredome een ereontvangst. De Arnhemse voetbalclub Vitesse speelt tegen RKC niet in het gebruikelijk geel- zwarte, maar in het grijs met Maroon-rode uittenue. Dat tenue is gebaseerd op de Airborne-kleuren. De wedstrijd begint zaterdag 19 september om 19.45 uur.
Bronnen: Omroep Gelderland, Youtube, VVV Arnhem
De slag om Arnhem, nu 65 jaar geleden, een overzicht
Gepost door
De Nieuwsgier
on maandag 14 september 2009
0 reacties:
Een reactie posten