Lederschildpad aangespoeld op strand Huisduinen

Den Helder
Op het strand bij Huisduinen is maandagmorgen een dode schildpad aangetroffen. Het gaat om een zogeheten lederschildpad, die normaal niet in de wateren rondom Nederland voor komt.

Het is een flinke jongen: de schildpad is zo'n anderhalve meter lang. Volgens de Helderse strandvonder Cees Bontes is het de bedoeling dat het kadaver naar Ecomare op Texel gaat. ,,Daar gaan ze het dier dan ontleden en tentoonstellen.''

De schildpad is aan de achterkant aangetast, mogelijk is het dier geraakt door de schroef van een schip. Bioloog Piere Bonnet van Ecomare vermoedt dat het dier zo'n vijftien jaar oud is. De schildpad is volgens hem niet langer dan een week of twee, drie dood.


Afbeelding van Haeckels' Kunstformen der Natur (1904). De tand-achtige uitsteeksels, het flexibele schild en de verlengde voorpoten zijn wat sterk aangezet.

De lederschildpad heeft een vrijwel wereldwijde verspreiding en komt voor van de tropische zeeën rond de evenaar tot in de poolwateren. De voortplanting is vergelijkbaar met die van andere in zee levende schildpadden. Door de mens werd er lange tijd op de schildpad gejaagd maar omdat de soort sterk in aantal en verspreidingsgebied is achteruitgegaan wordt de schildpad tegenwoordig beschermd. Er wordt al sinds lange tijd onderzoek gedaan naar de soort, waardoor er veel bekend is over de biologie, de levenswijze en de voortplanting.



Verspreidingskaart met neststranden, rode stippen geven de belangrijkste neststranden aan, gele stippen de minder belangrijke

De lederschildpad onderscheidt zich van alle andere schildpadden door de sterk afwijkende levenswijze. Het is één van de weinige dieren die vrijwel volledig leeft van kwallen, die zeer arm zijn aan calorieën. Het uiterlijk is opvallend omdat de voor schildpadden kenmerkende hoornplaten op het rugschild ontbreken en het schild is daarnaast sterk gekield. De lederschildpad is het enige reptiel dat min of meer endotherm is, de lichaamswarmte wordt zelf aangemaakt en vastgehouden. Alle andere schildpadden zijn uitgesproken poikilotherm


Een zeer jonge lederschildpad

De lederschildpad heeft een lage economische waarde omdat het vlees wordt beschouwd als onsmakelijk. Daarnaast wordt het dier streng beschermd waardoor het risico van illegaal stropen groot is tegenover een lage prijs. De eieren van de lederschildpad zijn echter gewild en worden in sommige landen beschouwd als een echte delicatesse, ze brengen daarom veel geld op.


Bron: NHD


                      

0 reacties:

Een reactie posten