Revolutionaire ontdekking in AIDS onderzoek
Resultaten
In deze studie werd de werking van twee vaccins gecombineerd. En van de vaccins is het zogenaamde VaxGen vaccin van Global Solutions for Infectious Diseases. Dit vaccin bleek zeven jaar geleden niet effectief te zijn nadat het bij duizenden vrijwilligers was getest. Het andere middel is ALVAC-HIV van Sanofi Pasteur, dat nog niet eerder op effectiviteit werd getest. Aanvankelijk waren de verwachtingen over effectiviteit dan ook laag gespannen. Het is verrassend dat er een beschermingsgraad van 31% is gevonden.
Echter het vaccin blijkt niks te kunnen betekenen voor mensen die genfecteerd raken met hiv. Er is in de Thaise studie bekeken of het vaccin ervoor zorgt dat het beloop van een hiv-infectie minder ernstig is. Dit blijkt niet het geval te zijn. De mensen die het vaccin kregen en toch hiv opliepen, hadden een vergelijkbaar beloop als genfecteerde mensen zonder vaccin.
Wat betekent het onderzoek?
Een vaccin dat voor 31% bescherming biedt tegen een hiv-infectie is nog niet effectief genoeg. Bovendien moet ook nog blijken of dit vaccin effectief is bij mensen op andere continenten. Immers het hiv-virus kent verschillende varianten, die zijn verspreid over de wereld. Het streven is uiteraard om een vaccin te vinden dat grotendeels effectief is. Wij zijn enthousiast maar ook realistisch. Voordat een vaccin klaarligt dat wereldwijd kan worden gebruikt, moet er nog veel onderzoek worden gedaan. De resultaten uit Thailand bewijzen dat het belangrijk is om te blijven investeren in lange termijn oplossingen. Overheden hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid zoals ze die ook bij de ontwikkeling van andere vaccins hebben gespeeld.
Bron: AIDS fonds
0 reacties:
Een reactie posten