400 jaar betrekkingen Nederland - New York


Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat het Hollandse schip De Halve Maan, met aan het roer de Brit Henry Hudson, aanmeerde op wat tegenwoordig Manhattan heet. Anno 2009 laten Nederlanders nog steeds hun sporen na in New York City.

Vier portretten van even zichtbare als ondernemende landgenoten.


Hans van Waardenburg: "Ze willen allemaal die dollar aan je verdienen."
Elk jaar doneert Hans van Waardenburg met zijn bedrijf Baartman & Koning een half miljoen narcisbollen aan de stad New York. Het idee is ontstaan toen die torens naar beneden kwamen, vertelt Waardenburg. Datzelfde najaar heb ik een half miljoen bloembollen naar New York laten verschepen, die door 20.000 vrijwilligers zijn geplant. Inmiddels zijn er in acht jaar tijd 4 miljoen bloembollen de grond in gegaan.

Van Waardenburg heeft een lange relatie met de stad. Sinds hij begin jaren 80 bij zijn vader in de zaak ging werken, doet hij er al zaken. Hij beplant nagenoeg alle gezichtsbepalende openluchtruimtes in de stad, waaronder Central Park, de New York Botanical in The Bronx, Bryant Park en Herald Square.

Het leukste vind ik hoe New Yorkers allemaal bezig zijn om die dollar aan je te verdienen − en daar totaal geen geheim van maken. Als de eerste regendruppels vallen, zie je overal op straat mensen paraplus verkopen.

De liefde is wederzijds: in 2004 riep tv-zender New York 1 Van Waardenburg uit tot New Yorker van de week.

Winka Dubbeldam: Bijna alle gebouwen hier zijn privé-eigendom
Architect Winka Dubbeldam kwam in 1990 naar New York om haar tweede Master in de architectuur te behalen. Ze bleef en werkte geruime tijd bij Peter Eisenman, een toonaangevende architect uit de deconstructivistische stroming. Tegenwoordig bestiert Dubbeldam vanuit de wijk Tribeca het succesvolle bureau Archi Tectonics, waar 15 mensen werken. Gezichtsbepalende gebouwen waarvoor Archi-Tectonics tekende, staan onder meer op 23rd Street, het 2.400 vierkante meter metende hoofdkantoor van de digitale drukkerij Duggal, en op Greenwich Street, waar Dubbeldam een glazen gevel om een oud pakhuis vouwde. Het oorspronkelijke pakhuis telde zes verdiepingen, maar toen Dubbeldam klaar was, had het gebouw twaalf etages − met ruimte voor kantoren, een galerie, een gym met zwembad en 25 lofts.

De markt is hier anders, zegt Dubbeldam. In Nederland werken architecten voornamelijk voor de overheid, hier zijn het voornamelijk priv-opdrachtgevers. Bijna alle gebouwen zijn ook priv-eigendom.

Ze zal de stad niet snel verlaten. Het zou leuk zijn om een huis in Europa te hebben, maar dan meer als een plek om af en toe naartoe te gaan. Zeg maar zoals Amerikanen The Hamptons hebben.

Piet Oudolf: Hier lopen voelt als een thuiswedstrijd
Elke fanatieke hardloper en fietser in New York kent het probleem: het autovrije pad langs de waterkant van West-Manhattan wordt onderbroken ter hoogte van The Battery. Dus is het omlopen of omfietsen geblazen. Maar niet lang meer, bezweert Piet Oudolf, landschapsarchitect uit Hummelo. Mijn plannen voor een verbinding zijn al klaar. Voor alle duidelijkheid: Oudolf ontwierp de tuinen langs de paden, niet de paden zelf.

Hij is al sinds 2002 betrokken bij de ontwikkeling van The Battery, een moderne woonwijk op het meest zuidelijke puntje van Manhattan. Hij ontwierp er samen met Saratoga Architects de Gardens of Remembrance, een verzameling tuinen ter nagedachtenis van de slachtoffers van 9/11.

Een hoogtepunt is de pas gerealiseerde High Rise, een stadspark bovenop een verhoogde treinrails die sinds 1930 niet meer in gebruik is. Mensen hebben tien jaar gevochten om te voorkomen dat het werd gesloopt.

Oudolf werkt graag in New York. Zakelijk regelen ze het heel gedegen: over alles wordt flink vergaderd. Door het werk kom ik ook veel onder de mensen. Heel gezellig. Lopen door New York voelt als een thuiswedstrijd.

Florian Idenburg: Je kunt nergens zo makkelijk een zaak starten'
Hij is pas 33 jaar oud, maar sinds zijn ontwerp van The New Museum op The Bowery staat vast dat hij meetelt. Mensen beoordelen je nu eenmaal op eerder gerealiseerd werk, aldus architect Florian Idenburg.

The New Museum, dat in 2008 opende, tekende Idenburg nog in dienst van het Japanse kantoor SANAA, waarvoor hij sinds 2004 in New York zat. Sinds een jaar heeft hij zijn eigen bureau in New York, Solid Objectives Idenburg Liu, of kortweg SO-IL.

Afgelopen zomer completeerde SO-IL zijn eerste individuele opdracht: een nieuw hoofdkantoor voor mode-ontwerper Derek Lam in de wijk Soho. De winkel is nog gedaan door SANAA, maar wij doen alle ruimtes die er in komen: ontwerpstudios, productieruimtes, showrooms en kantoorruimte verdeeld over twee verdiepingen van 1100 vierkante meter.

Zakendoen gaat heel eenvoudig in New York, vindt Idenburg. Geen plek ter wereld waar je zo makkelijk een zaak kunt starten als hier. En New Yorkers zijn zeer direct. Je kunt lekker Hollands zijn, dat wordt erg gewaardeerd.


                                             

0 reacties:

Een reactie posten