Gabber leeft zeker nog!
ik heb zelf een aantal feesten mogen organiseren, dj's en producers leren kennen, mag zelf ook graag een plaatje draaien bij mij op zolder, en ongeveer 100 hardcore feesten bezocht. Het is nooit dood geweest, het is denk ik zo dat de platenmaatschappijen dachten meer winst te behalen met de hitsige r&b muziek, zoals die op tmf en mtv tentoongespreid wordt.
In combinatie natuurlijk met het 'slechte' imago van de gabberscene, wat overigens niet terecht is in mijn optiek: Een gabber is een persoon die het liefst gewoon lol heeft, vriendschap en respect belangrijk vind en helemaal opgaat in bijvoorbeeld de vette bass, hi-hats en melodie. Lekker hakkuh tot 't feest afgelopen is.
De zogenaamde drugsdoden op hardcore feesten kunnen wat mij betreft niet alleen aan het drug gebruik toegeschreven worden, de 9 drugsdoden in Engeland bijvoorbeeld, deze bleken van zichzelf al lichamelijke klachten te hebben gehad, zoals hartritme stoornissen e.d. en zijn niet overleden aan de drugs zelf...
Dat iemand dood is gegaan aan oververhitting of uitdroging kun je ook wijtten aan de commercie die de scene in haar greep had, organisatoren die de kranen op de toiletten afsloten om maar meer omzet uit de drank te halen bijvoorbeeld.
Ook de regering heeft hier een flinke vinger in de pap; sinds een aantal jaren zijn de 'pillen testers' op feesten nagenoeg verboden, ervanuitgaande dat mensen toch wel gebruiken is het verstandig dat mensen de mogelijkheid hebben hun 'drugs' te laten testen.
Dat er jaren geleden beweerd werd dat gabbers agressief zijn, omdat er op sommige feesten hooligans rondliepen op zoek naar een confrontatie, kan wat mij betreft ook door de plee, tegenwoordig lijkt het wel alsof er op ieder feest hooligans rondlopen... hardcore, dance, trance en zelfs op 'piraten feesten'.
Het is goed dat de muziek commercieel gezien 'underground' is denk ik, dat voorkomt dat hetzelfde gebeurt als pak 'm beet 13 á 14 jaar geleden, de vervuiling van 'mainstream' zijn. Ondertussen is de scene gewoon springlevend en ieder weekend staan er tienduizenden jongeren en een deel oude garde, incluis moi, lekker te hakken op oude en nieuwe platen, er is ook genoeg nieuwe aanwas in dj's en producers, gelukkig gaan er veel oude bekenden ook nog lekker door met draaien/produceren.
Hardcore dood? Nee, Hardcore will never die !
Voor degene die niet weet wat gabber is, hieronder een spoedcursus inclusief docu's, echte hardcoresounds en filmpjes van échte hardcore feesten :P
Het is moeilijk het begin van de hardcore aan te wijzen. Hardcore is een samensmelting van verschillende stijlen en daarom lopen ze allemaal over in wat later hardcore zou worden. Sommige mensen beweren dat Mescalinum United (Marc Acardipane) (1990) de eerste "gabberplaat" is. Deze plaat stond op Reflections Of 2017, die werd uitgebracht door het label Planet Core Productions, dat opgericht werd in 1989 in Frankfurt am Main (Duitsland). Als je de plaat beluistert hoor je veel invloeden van andere stijlen, dit is vrij kenmerkend voor de meeste hardcoreplaten.
Wat wel noemenswaardig is, is dat de moderne hardcore groot is geworden in Nederland en wel in Club Parkzicht in Rotterdam. DJ Rob en DJ Paul Elstak kwamen er vaak draaien. In Vlaanderen was deze muziekstijl minder succesvol dan de techno die door grote clubs in de buurt van Antwerpen, zoals La Rocca, werd gedraaid. Ook de latere Zillion richtte zich vooral op techno. In Italië zijn hardcore en de daaruit voortgevloeide hardstyle wel populair.
De eerste hardcoreplaten in Nederland verschenen in 1992, toen Rotterdam Records werd opgericht door DJ Paul Elstak. Een belangrijke pionier uit deze tijd is DJ Rob, hij draaide vooral in Club Parkzicht in Rotterdam. Binnen korte tijd werd hardcore redelijk populair in geheel West-Europa.
De aanhangers van deze muziekstroming uitten zich vaak door hun hoofd kaal te scheren en trainingspakken te dragen van het merk Australian. Het merk Cavello was minder geliefd in de gabberscene en werd vaak geassocieerd met het gabbergezegde "cavello is voor mellow". Verder werd er een bomberjack over de Australian gedragen, met schoenen van Nike Air Max Classics. Tegenwoordig worden er vaak witte camo-broeken gedragen met het bekende bomberjack, de jongere generatie gabbers beperkt meestal tot het dragen van Australians of een bomberjack. Mensen met deze uiterlijke kenmerken en muziek voorkeur werden gabbers genoemd. Drugsgebruik was en is bij hardcorefeesten niet ongebruikelijk. Met name XTC is in Nederland sinds eind jaren 80 populair, omdat het een euforisch gevoel geeft en de gebruiker van een dosis energie voorziet. Het drugsgebruik beperkt zich overigens niet tot XTC.
Rond 1995 beleefde gabber een eerste hoogtepunt; vrijwel wekelijks gingen vele duizenden liefhebbers naar houseparty's, waar zij nachtenlang feestten op platen van o.a. Neophyte, Rob Gee en 3 Steps Ahead. Er verschenen tijdschriften zoals Strobe en Thundermagazine en de compilatie(verzamel)-cd's (bijvoorbeeld Thunderdome, Masters of Hardcore, Nightmare en Hellraiser) haalden grote omzetten. Tegelijkertijd wist de vrolijkere variant happy hardcore regelmatig de Top 40 te bereiken met nummers als Life Is Like A Dance, Luv U more, Rainbow in the Sky onder de label Forze Records/Rotterdam Records en de latere concurrentie Wonderfull Days (sic) van Charly Lownoise & Mental Theo en I wanna be a hippy van Technohead onder Mokum Records.
De vercommercialisering (bijvoorbeeld door Mecado) en negatieve berichtgeving over 'gabbers' hebben ervoor gezorgd dat de muziekstroming eind 1997 in populariteit afnam, hetgeen resulteerde in het stopzetten van een heleboel labels, waaronder de meeste sublabels van ID&T. In de daaropvolgende jaren beleefde de gabbercultuur een sluimerend bestaan, waar het echter in de undergroundscene wel populair bleef. Sinds 2001 is hardcore echter weer aan een gestage opmars bezig. Met de opleving van de laatste paar jaren komen ook de Aussies en Cavello weer terug. Lonsdale en dergelijke worden zeldzaam in de gabberscene, maar ook shirts van bekende artiesten zoals Neophyte en Evil Activities zijn populair. De nieuwe hardcore sound is niet alleen van Nederlandse afkomst, ook Italië heeft een groot aandeel in de hardcore scene.
De paar van de grootste hardcore labels op dit moment zijn: Mokum, Neophyte Records, Masters of Hardcore, Enzyme Records, The Third Movement, Traxtorm Records, Offensive Records en Rotterdam Records.
Gabber Docu deel I
Gabber docu deel II
Gabberen met Paul Jambers
Gabberen op z'n Vlaams
Een paar vette Hardcore feesten
Thunderdome '96, toen was ik nog te jong
Thunderdome 2008 was vet, alleen een uur in de kou gestaan voor 'k binnen was
Megarave 2008 Oberhausen als VIP met Jennifer m'n ex...
Ground Zero 2008 (Was té gek!)
Een paar vette hardcore mixen
Gabber op je radio?
Haal op woensdagavond vanaf 20.00 uur de kleintjes achter de computer weg, geef je oma oordoppen en sluit Staphorst hermetisch af. Want wanneer de klok acht uur slaat, nemen Andre van Zuijlen en Sietse van Daalen controle over de studio van Thunderdome Radio! Thunderdome Radio is al jaren het best beluisterde Hardcore programma op het wereldwijde web. Elke week hoor je hier de meest vette tracks van het moment voorbij komen. Natuurlijk zal er ook weer elke week een vette artiest uit de Hardcore scene langskomen, die na het beantwoorden van de meest uiteenlopende vragen, plaats neemt achter de draaitafels om zijn of haar skills ten gehore te brengen! Thunderdome Radio is elke woensdagavond te beluisteren van 20.00 tot 24.00 via de livestream van Studio 80 radio.
Klik hier om te luisteren
Of luister 24 uur per dag naar Hardcore op http://www.hypefm.nl/
En tot slot een paar gouwe, ouwe! Met deze man heb ik veel schik gehad :D
Bronnen: Ik zelf, Youtube, Wikipedia
4 reacties:
Poink
mafkezen....ahahahahaa
Hakkeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhh
Ook erg leuke muziek voor de buren. Alles naar de klote!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@Gabber zei
Naast niet zo aardig zullen ze je ook best wel intelligent vinden. Het enige wat ze horen is poink poink poink etc..
Een reactie posten