Utrecht
Mensen die echt ziek worden van het ruiken van een bepaalde geur, zijn niet gek. Zij associëren de lucht die ze ruiken met iets heel onaangenaams en krijgen daar een overdreven lichamelijke reactie van.
Hun ziekte zit dus niet ’tussen hun oren’, zoals vaak wordt aangenomen. Dat zegt Patricia Bulsing, die op 11 september aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar geuroverlast. Bulsing vergelijkt het ziek worden van een op zich ongevaarlijke lucht met het misselijk worden van overeten: ,,Wie zich wel eens helemaal ziek heeft gegeten, moet de lucht van dat bepaalde voedsel daarna een tijdje niet meer ruiken. Dan draait de maag zich gelijk weer om.’’
Het onderzoek van Bulsing gaat niet alleen over ’erkende’ stank als de lucht van mest of chemische processen, maar ook over parfum- en bloemengeuren en gewone lichaamsluchtjes.
Zij stelde vast dat mensen een lekker geurtje niet meer zo aangenaam vinden, als met grote letters op de parfumfles staat: ’pas op, parfum kan giftig zijn.’ Proefpersonen die geleerd hadden om bepaalde luchtjes te associëren met een pijnprikkel, roken die lucht daarna ook echt anders.
Volgens Bulsing is met haar onderzoek bewezen dat aanwonenden van een stinkende omgeving, zoals een vuilstortplaats of een chemische fabriek, echt ziek kunnen worden van de stank. De overheid en industrie kunnen fysieke klachten dan ook niet meer afdoen als inbeelding. Ook het toenemend aantal mensen dat zegt allergisch te reageren op parfum, geurkaarsen en bloemen kan heel goed gelijk hebben.
Bron: ANP
0 reacties:
Een reactie posten