Hersenonderzoekers menen zeker te weten dat er erfelijke oorzaken moéten bestaan voor het ontstaan van een hersenbloeding. Maar ze hebben die genetische factoren ondanks vele pogingen nog steeds niet kunnen identificeren. De Hersenstichting wil in deze zoektocht een doorbraak bereiken. De stichting heeft nu een subsidie toegekend aan prof. dr. Breteler, hoogleraar neuro-epidemiologie van het Rotterdams Erasmus MC. Zij gaat het complete genen-spectrum van honderden beroertepatiënten vergelijken met het spectrum van duizenden gezonde mensen. Zij is vastbesloten om enkele ontbrekende puzzelstukjes te vinden.
Prof. Breteler: ?Hersenbloedingen vormen weliswaar maar 10 tot 15 % van alle beroertes, maar hebben wel meestal de dood of ernstige invaliditeit tot gevolg. We weten nog steeds heel weinig over hoe een hersenbloeding ontstaat en wat de risicofactoren zijn. We willen de vinger erachter krijgen waarom mensen wel of niet getroffen worden. Het is absoluut een zaak van lange adem, maar het is wél belangrijk dat we aan deze gigaklus beginnen.?
Prof. Breteler?s aanpak betekent een nieuwe, in het onderzoek naar hersenbloedingen nog niet eerder gebruikte onderzoeksmethode. De methode kenmerkt zich vooral door te werken zonder een vooraf geformuleerde hypothese, zodat geen enkele mogelijke vondst bij voorbaat wordt uitgesloten. Zij gaat eerst bij 275 patiënten het gehele genen-spectrum (genoom geheten) in kaart brengen. Het resultaat wordt vervolgens vergeleken met het genoom van 7000 gezonde mensen met vergelijkbare leeftijd en sexe. Alle verschillen die gevonden worden tussen patiënten en gezonde mensen worden genomineerd als mogelijke genetische risicofactor van hersenbloeding. Zo?n brede aanpak is kostbaar omdat het gehele genoom onderwerp van onderzoek is.
Voor dit soort studies zijn grote groepen patiënten nodig en daarom werkt de onderzoeksgroep van prof. Breteler samen met andere Nederlandse en Oostenrijkse onderzoekers. De resultaten van het onderzoek in Nederland zullen namelijk worden vergeleken met de resultaten van een soortgelijk onderzoek in Oostenrijk. Daar zal het genoom van 400 patiënten en 1000 gezonde mensen worden onderzocht. De eindresultaten kunnen nieuwe inzichten geven in het ontstaan van hersenbloeding en aanknopingspunten bieden voor de voorspelling en preventie van deze ernstige aandoening.
Voor meer info: Marcel Vergeer, tel 06-12856216. Bij geen gehoor 070-3604816.
0 reacties:
Een reactie posten